Tentoonstelling Papierwerk / werk op papier
Door een groene stip [
] op de plattegrond aan te klikken, gaat u naar een andere zaal. U bevindt zich in de zaal met de rode stip[
].
U bevindt zich op de introductiepagina van de tentoonstelling
Papierwerk / werk op papier.
De tentoonstelling beslaat drie zalen:
Papierwerk [1/3],
Papierwerk [1/3] en
Papierwerk [3/3].
Aan deze thematentoonstelling 2016 nemen de volgende Hengelose (niet allen MHHK-exposanten) kunstenaars deel:
Willemina Bakkenes, Willie Beckmans, Rob Bloemendaal, Agnes Booijink, Jozef de Bot, Irma Bruggeman, Wynand Buursink, Talya Damhuis-Meller, Pier van Dijk, Remco Dikken, Onno Dirks, Hettie Franken, Noud van Galen, Viktoria Gudnadottir, Erna ter Haar, Gerry Hesselman Bouwhuis, Ali Koubâa, Ricardo Liong-A-Kong, Hiske Loomans-de Sonnaville, Nanon Morsink, Gertie van Nuenen, Otto Oelen, Fra Paalman, Rob von Piekartz & Ton Duivenvoorden, Bert van Santen, Tineke van Steijn, Gonda Steffens, Fenneke ten Thij, Esther de Vries en Anne Wind.
Papierwerk / werk op papier
Voor deze thematentoonstelling is Niels Bakker, de archivaris van de gemeente Hengelo, gevraagd om een tekst te schrijven.
Papierwerk(t)
Voor malle Eppie ben ik versleten, voor digibeet, conservatieve sukkel, achterlijke archivaris en dan ben ik vast nog wel wat eretitels vergeten. Allemaal dankzij papier.
Dankzij die eeuwigdurende liefde voor die eeuwenoude brief, voor dat kladje, die kaart, oorkonde, dossier, of gewoon een A4’tje op een prikbord. Het staat ook zo schril in contrast met dat zielloze digitale van tegenwoordig. Donder toch op met die digitale drek. Met die electronische stroom van nullen en enen die uitgebraakt worden als e-mail, e-book, Facebookpagina of Twitterbericht. Het is ook allemaal van een vluchtigheid die pijn doet aan je geheugen. Control alt delete en het is weer ins blaue hinein.
Papier niet. Een mooi document kan mij nog altijd ontroeren. Kunst is het soms, dat notulenboek van die vereniging die allang ter ziele is, die middeleeuwse oorkonde over een boerenerf uit een heel grijs verleden of het rapport dat alleen maar onder in een la heeft gelegen. Het is van een schoonheid en echtheid waarvan al die saaie systeembeheerders, recordmanagers of IT-specialisten geen flauw benul hebben. Arme zielen.
Dan ben ik toch liever malle Eppie.
Niels Bakker
Bij het online gaan van Papierwerk / werk op papier heeft het MHHK in beperkte oplage
Nagtwaker Guijtink van Niels Bakker uitgebracht.
Nagtwaker Geuijtink
Het papier voelt nog een beetje aan als perkament. Ruw, stevig, maar ook breekbaar. De financiële mandaten van de gemeente Hengelo uit 1818 zitten al bijna tweehonderd jaar met een touwtje aan elkaar vastgebonden in een oude archiefdoos.
Keurig gerangschikt op datum vertellen ze het verhaal van het dorp Hengelo uit lang vervlogen tijden. Van een tijd dat ‘nagtwaker’ Geuijtink voor 75 gulden per jaar orde en rust bewaakte in de late en vroege uren.
Jan Dijk was nog burgemeester en secretaris tegelijk. Op de gemeentelijke begroting werd nog geld gereserveerd voor het repareren van de houten ‘Tiemsbrug’.
‘Wolteroom’ ten Cate was nog niet zo lang geleden overleden, C.T. Stork nog niet eens geboren. Het spoor baande zich nog geen weg door de metaalstad, Tuindorp ’t Lansink zou nog bijna 100 jaar op zich laten wachten, maar Hengelo was niet langer horig aan het Huys Hengelo. Daar verzoop Baron Mulert zijn laatste centen, waarna niets anders restte dan sloop van de stokoude Havezathe.
Als ik mijn ogen dicht doe brengt alleen de verbeelding die vergeelde tijd terug. En het vergeelde papier. Als enige stille getuige.
Niels Bakker
Archivaris gemeente Hengelo